Kişi ve Kişi Türleri Nedir?
Kişi (şahıs) Kavramı
Hukuk şahıslara ilişkindir. Hak da şahıslar içindir. Hak, hukuk düzeninin “şahıslara” tanıdığı yetkilerdir. Hukuk düzeni şahıs olarak yalnızca “insanları” kabul etmiş değildir. İnsanların yanında hukukun aradığı şartlan sahip bulunan “insan toplulukları” ile “mal toplulukları” da “şahıs “olarak kabul edilmektedir. Kişilik kavramı, haklara ve borçlara sahip olabilme iktidar yani “hak ehliyeti” ne haiz bulunan varlıkları ifade etmektedir.
Kişi Halleri
Bir şahsı başka şahıslardan ayıran niteliklerdir. Toplum içinde bir kişiyi diğerinden ayırmaya o kişinin ferdi ailevi ve siyasi durumunu tayine yarayan birçok özellikleri vardır. Adı yaşı cinsiyeti evlilik durumu gibi.İşte bu özelliklerin tümü kişinin halini (statüsünü) belirtir.Kişinin hali ve bunları meydana getiren unsurlar o kimsenin özellikleri olduğuna göre başkasına devredilemezler.
Kişilik Hakları
Maddi, manevi iktisadi bütünlüğü ve varlıkları üzerinde sahip oldukları mutlak haklardır. Örneğin; sağlık, isim, vücut bütünlüğü, şeref ve haysiyeti, resmi, hürriyetleri, sır çevresi, iktisadi ve faaliyetleri üzerindeki haklar kişilik haklarıdır.
Kişi Türleri
Modern hukuk düzeni iki tür şahıs kabul etmektedir Bunlardan biri hakiki şahıslardır ki bunlar insanlardır, diğeri ise hükmi şahıslardır. Kısaca tüzel kişilerdir. Bunlar kendisini meydana getiren insanlardan ayrı bağımsı varlıklardır. Kişi toplulukları ya da mal toplulukları olarak ikiye ayrılmaktadır.
MEDENİ HUKUK DERSİNİN DİĞER KONU BAŞLIKLARI:
- Medeni Hukuk Nedir?
- Medeni Hukukun Alt Dalları
- Hak Kavramı
- Hakkın Kazanımı
- Kişilik Haklarının Konusu
- Hakkın Kazanımında İyiniyet
- Hakkın Korunması
- Dava Nedir?
- Dava Çeşitleri
- Kişi ve Kişi Türleri
- Kişiliğin Başlangıcı
- Gerçek Kişiliğin Sona Ermesi
- Tüzel Kişiliğin Sona Ermesi
- Kişilerin Ehliyeti
- Fiil Ehliyetinin Şartları
- İkametgâh