ÜDY BELGESİ NASIL ALINIR?

Üst Düzey Yönetici (ÜDY) Belgesi Nasıl Alınır?
ÜDY BELGESİ NASIL ALINIR?

ÜST DÜZEY YÖNETİCİ EĞİTİMİ

Eğitim Başlama Tarihlerini İnceleyebilirsiniz

Üst Düzey Yönetici Belgesi Nasıl Alınır?

Üdy belgesi eğitimine başvuru yapmak için en az lise mezunu olmanız yeterlidir. Üdy3 belgesi için toplam eğitim süresi 104 saat olup, Ody4 belgesi için ise 105 saat eğitime devam etme zorunluluğu vardır. Bu eğitimleri alan yönetici adayları Milli Eğitim Bakanlığının yapacak olduğu Mesleki Yeterlilik Sınavına girerek en az 70 puan almaları gerekmektedir. Bu puan barajını aşan adaylar Orta Düzey Yönetici Unvanına sahip olurlar. Not: Derslerin %80 nine katılım zorunludur.

Bu formu bitirebilmek için tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Adı Soyadı
Hangi Belgeyi Almak İstiyorsunuz?
ÜDY BELGESİ HAKKINDA EĞİTİM DANIŞMANLARIMIZA SORU SORABİLİRSİNİZ

Karayolu Taşıma Yönetmeliği kapsamında faaliyet göstermekte olan bir gerçek veya tüzel kişiliği temsil ve ilzam ederek ve bunların tamamını fiilen sevk ve idare ederek sürekli ve etkin bir şekilde yöneten yönetim kurulu başkanı, yönetim kurulu üyeleri, genel müdür, genel koordinatör, genel sekreter ve benzeri pozisyonda veya bu unvanlarla istihdam edilen kişileri ifade etmektedir.

mezunlarımız

ÜDY ve ODY Belgeli Personel İstihdam Etme Zorunluluğu

30 Haziran 2010 Tarihinden İtibaren Yürürlükte

Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nin “Yetki Belgesi Sahiplerinin Yükümlülüğü” başlıklı 43 üncü maddesinin 15’nci fıkrası; “Yetki belgesi sahipleri, ilk yetki belgesi aldıkları tarihten itibaren 6 ay içinde, mesleki yeterlilikle ilgili yükümlülüklerini yerine getirmek ve faaliyetleri süresince muhafaza etmekle yükümlüdürler.

Buna göre; Mevcut (eski) yetki belgesi sahibi firmalar ÜDY veya ODY türü Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip kişileri faaliyetleri süresince istihdam etmekle yükümlüdür. Yetki belgesini yeni almış firmalarda 6 ay içinde yükümlüklerini yerine getirmek ve eski yetki belgeli firmalarda olduğu gibi faaliyetleri süresince bu kişileri istihdam etmekle (muhafaza etmekle) yükümlüdürler.

YETKİ BELGE TÜRÜYÖNETİCİ İSTİHDAM TÜRÜALINMASI GEREKEN YÖNETİCİ BELGENİN ADI
B1 yetki belgesiOtobüs ile tarifeli olarak uluslararası ve yurt içi ticari yolcu taşımacılığı yapacak gerçek ve tüzel kişiler.ÜDY 1 Belgesi
C2 Yetki belgesiUluslararası ve yurt içi ticari amaçla eşya taşımacılığı yapacak olan gerçek ve tüzel kişiler.ÜDY 3 Belgesi
D1 yetki belgesiOtobüslerle şehirler arası tarifeli yolcu taşımacılığı yapacak olan gerçek veya tüzel kişiler.ÜDY 2 Belgesi (Not: Üdy 1 belgesi olan personel istihdam ediliyorsa tekrar ÜDY 2 alınmasına gerek yoktur.)
L1 yetki belgesiTicari maksatla yurtiçi lojistik işletmeciliği yapacak gerçek ve tüzel kişiler.ÜDY 4 Belgesi (Not: Üdy 3 belgesi olan personel istihdam ediliyorsa tekrar ÜDY 4 alınmasına gerek yoktur.)
L2 Yetki belgesiTicari amaçla uluslararası ve yurtiçi lojistik işletmeciliği yapacak gerçek ve tüzel vergi mükellefleriÜDY 3 Belgesi
M2 yetki belgesiTicari amaçla Yurtiçi ve/veya uluslararası tarifeli olarak kargo işletmeciliği yapacak gerçek ve tüzel kişiler.ÜDY 3 Belgesi
N1 yetki belgesiTicari amaçla iliçi nakliyat ambarı işletmeciliği yapacak gerçek ve tüzel kişilerÜDY 2 Belgesi
P2 yetki belgesiTicari amaçla yurtiçi dağıtım işletmeciliği yapacak gerçek ve tüzel kişiler.ÜDY 2 Belgesi
R1 yetki belgesiTicari amaçla yurt içi taşıma işleri organizatörlüğü yapacak gerçek ve tüzel kişiler.ÜDY 2 Belgesi
R2 yetki belgesiTicari amaçla uluslararası ve yurt içi taşıma işleri organizatörlüğü yapacak gerçek ve tüzel kişilerÜDY 3 Belgesi
T1 Yetki BelgesiBüyükşehir Belediyesi sınırları içinde yolcu terminali işletmeciliği yapacak kişi ve kurumlar.ÜDY 2 Belgesi
Yetki belgesi türüne göre ÜDY Belgesi

Üdy türü mesleki yeterlilik belgesi 4′ e ayrılır.

✅ ÜDY 1 Belgesi : Uluslararası yolcu taşımacılığıÜDY 1 Belgesi
✅ ÜDY 2 Belgesi : Yurtiçi yolcu taşımacılığıÜDY 2 Belgesi
✅ ÜDY 3 Belgesi : Uluslararası eşya-kargo taşımacılığıÜDY 3 Belgesi
✅ ÜDY 4 Belgesi : Yurtiçi eşya-kargo taşımacılığıÜDY 4 Belgesi

Üdy Belgesi Alma Şartları

Üst düzey yönetici belgesi olabilmek ve eğitime katılmak için yönetmeliğin belirlediği bazı şartlar bulunmaktadır. Üdy belgesi almak için ön şart en az ortaöğretim mezunu yani lise ve dengi okullardan mezun olmak gerekmektedir. Bu şarta haiz olanlar eğitime katılmaya hak kazanırlar. Üdy belgesi eğitiminin muhteviyatına göre ders süreleri belge türüne göre farklılık arz eder. Üst düzey yönetici eğitimlerine katılmak zorunludur. Müfredatta belirtilen derslerin en az %80′ ine katılmak gerekmektedir.

Üdy Belgesi Geçerlilik Süresi

4925 sayılı taşıma yönetmeliğine göre bazı belge türlerinin geçerlilik süresi belirtilmiştir. Örneğin, src 5 belgesi geçerlilik süresi 5 yıldır. Ancak bu durum üdy belgesi ve ody belgesi türlerinde geçerli değildir. Üst yönetici eğitimi alan kişiler almış oldukları bu belgeyi ömür boyu kullanabilirler. Ancak yeni bir düzenleme yapılsa bile hakları saklı kalır.

Bu belgeyi almak isteyen yönetici adaylarına tavsiyeler; ÜDY belgesi sınavından başarılı olduktan sonra belgenizle çalışacak olduğunuz firmalarda zorlanmamanız için derslerin tamamına katılmalısınız. 4925 Sayılı karayolu taşıma kanunu ve yönetmeliğine tam anlamıyla hakim olmanız gerekiyor.

Taşımacılık işlerinde karmaşık lojistik ağları, değişken pazar talepleri ve katı yasal düzenlemeler gibi birçok zorlukla karşı karşıyadır. Bu zorluklar, sektördeki firmaların ve çalışanların yüksek performans göstermelerini zorunlu kılar. Bu zorlukların üstesinden gelebilmek için iyi bir eğitim almanız şarttır. Yeni Ümit Eğitim Kurumları olarak eğitmenlerimizin sektördeki deneyimleri ile sizleri hem sektöre hem de ÜDY sınavına hazırlar.

Tıkla puan ver
[Total: 10 Average: 4.8]
ETİKETLER:
Ziyaretçi Yorumları (15)
  1. figen köse dedi ki:

    Merhaba ;
    Uluslararası Tİcaret ve Lojistik Bölümü mezunları eğitimden muaf olarak belge alabiliyorlar sınav için nereye başvurmak gerekiyor

    1. Emirhan dedi ki:

      Merhaba Figen hanım, konu ile ilgili bir bilgi edindiniz mi acaba ? Bende UTL mezunuyum ve ÜDY belgesi almak istiyorum ama net bir açıklamayı hiç bir yerde bulamadım.

  2. Büşra dedi ki:

    Merhabalar uluslararası ticaret mezunuyum sınavdan muaf mıyım acaba ?

  3. Murat dedi ki:

    Orta terk kalfalık belgesi ve ustalık belgesi ile üdy belgesi alabilirmiyim

    1. ÜDY Belgesi dedi ki:

      Maalesef alamaz Murat bey

  4. FERDA dedi ki:

    İŞLETME MEZUNUYUM MUAF OLABİLİR MİYİM

    1. ÜDY Belgesi dedi ki:

      İşletme mezunları Üdy belgesi almak için eğitime girmeleri gerekiyor.

  5. FUNDA ŞAN dedi ki:

    MERHABA İKTİSADİ BİLİMLER FAKÜLTESİ MEZUNU ÜDY 3 MUAF MI?

    1. ÜDY Belgesi dedi ki:

      Maalesef muaf değil.

  6. zarif dedi ki:

    merhaba dış ticaret mezunuyum muafmıyım?

  7. Emirhan dedi ki:

    Merhaba, Uluslararası Ticaret ve Lojistik bölümü mezunuyum, Eğitimden muaf mıyım? Eğitimden Muafsam nereye başvurmam gerekiyor. internette çok fazla ayrı açıklama var ve bu durum çok kafa karıştırıcı. Yardımcı olursanız çok sevinirim.

  8. HATİCE dedi ki:

    MERHABA ÜDY 4 BELGEM VAR ÜDY 3 GEÇMEK İSTİYORUM NE YAPMAM GEREKİR BİLGİ VERİRİMİSİNİZ MUAFLIKLAR MEVCUTMU. BİR KOLAYLIK VARMIDIR

    1. ÜDY Belgesi dedi ki:

      Hatice hanım merhaba,
      Siz Üdy4 belgesinden Üdy 3 belgesine geçerken sadece fark eğitimi alacaksınız. Ancak yine de sınava girmeniz gerekmektedir.

  9. Vedat dedi ki:

    Merhabalar devlet memuru üdy çıkarabilir mi ?

    1. ÜDY Belgesi dedi ki:

      Merhaba Vedat bey,
      Devlet memurları ÜDY belgesi alabilir ancak bu belge ile taşımacılık yapan bir firmada çalışmak için kurumunuzun izni gerekli olabilir.

Whatsapp
Yeni Ümit Eğitim Kurumları
Yeni Ümit Eğitim Kurumları
Merhaba
Size nasıl yardımcı olabiliriz?