Karayolu Trafik Kanunu’na Göre Araçların Tanımlanması Nedir?
Otomobil: Yapısı itibariyle, sürücüsünden başka en çok 7 oturma yeri olan ve insan taşımak için imal edilmiş bulunan motorlu taşıttır.
Minibüs: (Değişik: 16/10/1984 3058’1 Md.) Yapısı itibariyle sürücüsünden başka 8 İla 14 oturma yeri olan ve insan taşımak için imal edilmiş bulunan motorlu taşıttır.
Pikap: Sürücü mahallinde sürücü dâhil 3 kişiye kadar oturma yeri ile arkasında azami 1750 kg1 a kadar yük taşımak İçin yeri bulunan motorlu taşıttır.
Kamyonet: İzin verilen azami yüklü ağırlığı 3.500 kg. geçmeyen ve yük taşımak için imal edilmiş motorlu taşıttır.
Kamyon: İzin verilen azamı yüklü ağırlığı 3.500 kg. fazla olan ve yük taşımak için imal edilmiş motorlu taşıttır
Otobüs: (Değişik: 16.10.1984 3058/1 Md.) Yapısı itibariyle sürücüsünden başka en az 15 oturma yeri olan ve insan taşımak için imal edilmiş bulunan motorlu taşıttır. Troleybüsler de bu sınıfa dâhildir. Çekici: Römork ve yarı römorkları çekmek İçin imal edilmiş olan ve yük taşımayan motorlu taşıttır Arazi taşılı: Karayollarında yolcu ve/veya yük taşıyabilecek şekilde imal edilmiş olmakla beraber bütün tekerlekleri motordan güç alan veya alabilen motorlu taşıtlardır.
Personel Servis Aracı: (Ek; 17.10.1996 4199/1 Md) Her hangi bir kamu kurum ve kuruluşu veya özel veya tüzel kişilerin personelini bir akit karşılığı taşıyan şahıs veya şirketlere ait minibüs ve otobüs türündeki ticari araçlardır. Kamu kurum ve kuruluşları ile özel ve tüzel kişilere ait araçların kendi personelini veya yolcusunu taşıma işi bu tanımın kapsamına girmez.
Kamp Taşıtı: (Ek; 17.10.1996 4199/1 md.) Yük taşımasında kullanılmayan; iç dizaynı tatil yapmaya uygun teçhizatlarla donatılmış, hizmet edebileceği kadar yolcu taşıyabilen motorlu taşıttır. Römork: Motorlu araçla çekilen insan veya yük taşımak için imal edilmiş motorsuz taşıttır. Yan römork: Bir kısmı motorlu taşıt veya araç üzerine oturan, taşıdığı yükün ve kendi ağırlığının bir kısmı motorlu araç tarafından taşınan römorktur.
Hafif Römork: Azami yüklü ağırlığı 750 kg geçmeyen römork veya yarı römorktur Lastik tekerlekli traktör: Belirli şartlarda römork ve yarı römork çekebilen, ancak ticari amaçla taşımada kullanılmayan tarım araçlarıdır.
Okul Taşıtı: Genel olarak okul öncesi, ilköğretim ve orta dereceli okulların öğrencileri ile sadece gözetici ve hizmetlilerin taşınmasında kullanılan taşıttır.
Taşıt Katarı: Karayolunda insan, hayvan ve yük taşımaya yarayan araçlardır. Bunlardan makine gücü ile yürütülenlerine motorlu taşıt, insan ve hayvan gücü ile yürütülenlerine motorsuz taşıt denir.
Taşıma Sınırı (Kapasite): Bir aracın güvenle taşıyabileceği en çok yük ağırlığı veya yolcu sayısıdır.
Azami Ağırlık: Taşıtın güvenle taşıyabileceği azami yükle birlikte ağırlığıdır.
Yüksüz Ağırlık: üzerinde insan veya eşya (yük) bulunmayan ve akaryakıt deposu olan bir aracın taşınması zorunlu alet, edevat ve donatımı ile birlikte toplam ağırlığıdır.
Dingil Ağırlığı: Araçlarda aynı dingile bağlı tekerleklerden karayolu yapısına aktarılan yük.
Azami Dingil Ağırlığı: Araçların karayolu yapılarından güvenle ve yapıya zarar vermeden geçebilmeleri için saptanan dingil ağırlığıdır.
Azami Toplam Ağırlık: Araçların karayolu yapılarından güvenle ve yapıya zarar vermeden geçebilmeleri için saptanan toplam ağırlığıdır.
İlginizi Çekebilir: Üst Düzey Yönetici Belgesi Nasıl Alınır?
YouTube Kanaılımız: https://www.youtube.com/@ustduzeyyoneticikursu4912