İletişim Teknolojilerinin Kullanıldığı Uygulama Alanları Nerelerdir?
E- Lojistik: Elektronik Bilgi Alışverişi, Mobil İzleme Sistemleri (Araç, Kargo..), Bilgisayarlı Gümrük Etkinlikleri (BİLGE), Depo Bilgi Sistemleri ve Barkod Uygulamaları, Uydu destekli küresel konum tespit ve mobil iletişim sistemlerimden (GPS – GSM) oluşur
E- Ticaret: İnternet, televizyon veya cep telefonu gibi herhangi bir elektronik ortam üzerinden yada ATM Bankacılık sistemleri ile yapılan alış verişdir.
E- Devlet: devletin gümrük idari işlerinde kamu,işletme ve vatandaş etkileşimlerinde bilgi ve iletişim teknolojilerinden yararlanılmasıdır. (Otoyol ve köprüdeki geçiş sistemi, OGS, Boğaz Sinyalizasyonu ve Bilgisayarlı Gümrük Etkinlikleri İnternet üzerinden çöp vergisinin ödenmesi Sağlık ve tedavi sürecinde barkodlu uygulamaların kullanılması Trafik cezalarının internet üzerinden ödenmesi)
E- Belediye: Yerel yönetimler tarafından uygulanmakta olan vatandaşlar ve işletmeler tarafından çok amaçlı hizmetlerinden yararlanılan, beyaz masa şikayet başvurusu, çevre ve temizlik vergisi ödeme gibi işlemlerin internet üzerinden gerçekleştirildiği sistemlerdir.
E- Veri: elektronik, optik veya benzeri yollarla üretilen, taşınan veya saklanan kayıtlardır.
E- Sertifika: İmza sahibinin imza doğrulama verisini ve kimlik bilgilerini birbirine bağlayan elektronik kayıttır.
E- İmza: Başka bir elektronik veriye eklenen veya elektronik veriyle mantıksal bağlantısı bulunan ve kimlik doğrulama amacıyla kullanılan elektronik verilerdir.
Zaman damgası: Bir elektronik verinin, üretildiği kaydedildiği, değiştirildiği, alındığı zamanın tespit edilmesi amacı ile elektronik sertifika hizmet sağlayıcısı tarafından elektronik imza ile doğrulanan kayıtlardır.