Heimlich Manevrası Nedir? Nasıl Yapılır? 

Heimlich Manevrası Nedir? Nasıl Yapılır? 

Heimlich manevrası boğaza herhangi bir yabancı cismin kaçması sonucu solunum yolunun tıkanması ile nefes almayı zorlaştıran durumlarda yapılan ilk yardım tekniği olarak adlandırılır. Bu ilk yardım tekniğinin adını Amerika ‘lı Doktor Henry Heimlich tarafından bulunmasından dolayı bu tekniğe Heimlich manevrası adını almıştır. Özellikle bebeklerde ve çocuklarda, ağızlarına yabancı cisim alarak soluk borusunun tıkanması olayı çok sık rastlanmaktadır.

Bu durumlarda Heimlich manevrası tekniği yardımı ile boğaza kaçan yabancı cisim çıkarılmaktadır. Bu müdahale yapılmazsa boğaza kaçan yabancı madde ile nefes alması kesilebilir ve ölümle sonuçlanabilmektedir. Bu tekniğin herkes tarafından bilinmesi gerekmektedir. Çünkü ne zaman olacağı belli olmaz ve ilk yardım ekibinin gelmesi uzun sürebilir veya sağlık kuruluşlarından uzak yerde olunabilir. Bu durumda hemen müdahale edilmesi gerektiğinden Heimlich manevrası tekniğini bilmek boğulma tehlikesi geçiren kişinin hayatını kurtarabilmektedir.

Hayat kurtaran Heimlich manevrası nasıl uygulanıyor?

Heimlich Manevrası Nasıl Yapılır?

Heimlich manevrasında öncelikle tıkanma ve tam tıkanmayı bilmek gerekmektedir. Kısmı tıkanma da genellikle hasta öksürür durumda olmaktadır. Az da olsa akciğerlere hava girmektedir. Cisim yemek borusu ve soluk borusu arasında kalmış olmasından dolayı ciğerler hava girmektedir. Boğazına yabancı cisim kaçan kişi bunu öksürerek cismi çıkarmaya çalışır. Bu durumda kesinlikle öksüren kişinin sırtına vurulmamalıdır. Sırtına vurulursa tam tıkanmaya neden olunur ve kişinin nefes alması tamamen kesilir. Bu durumda tamamen tıkanan nefes borusu ile hava alması kesilerek öksüremez ve konuşamaz hale gelerek morarmaya başlar. Morarmaya başlayan kişiye hemen Heimlich manevrası yapılması şarttır. 

Heimlich Manevrası Hangi Durumlarda Yapılır?

Heimlich Manevrası Hangi Durumlarda Yapılır?
Heimlich Manevrası Hangi Durumlarda Yapılır?

Eğer kişi konuşamıyor, nefes alamıyor ise, öksüremiyor halde ise morarmaya başlamışsa hemen Hemlik manevrası tekniğine başvurulmalıdır. Öncelikle yapılması gereken oturur veya ayakta olan hastanın arkasına geçilip hastanın öne eğilir pozisyonda olması sağlanır. Bir elle göğüs öne doğru eğilip diğer elin ayasıyla hızlı bir şekilde beş kez kürek kemiğinin arasında süpürür şeklinde vurulur. Eğer tıkanma açılırsa yapılan işlem bırakılır. Böylece Heimlich Manevrasına gerek kalmaz. 

Eğer tıkanıklık açılmazsa bu sefer kişinin arkasından sarılarak gövdesi tamamen kavranır. Bir elin başparmağı midenin üst kısmıyla göbek çukuru ile göğüs kemiğinin hemen altına gelecek şekilde bir ellimizi yumruk yapıp diğer elimizle yumruk yaptığımız el üstüne konulup kuvvetli bir şekilde arkaya ve yukarı doğru baskı uygulayarak bölgeye bastırılır. Bunu yabancı cisim çıkana kadar beş ve yedi defa uygulanır. Eğer tıkanıklık açılmadıysa hastanın sırtına süpürür gibi vurulur. Bu yöntemler dönüşümlü olarak beşer defa yapılır. Bunları yaptıktan sonra hastanın bilinci kapanırsa, hasta sert bir yere yatırılıp sağlık personelinin gelmesi beklenir. 

Bebeklerde Heimlich Manevrası Nasıl Yapılır? 

Bebekler ellerine alıp tuttukları her şeyi ağızlarına alırlar. Bu ağızlarına aldıkları nesneler bazen bebeklerin hayatlarını riske atan nesneler olabilmektedir. Bu gibi yabancı cisimlerin veya nesnelerin yutulmasıyla solunumun tıkanması na neden olur. Bu gibi durumlarda hemen Heimlich Manevrası yapılması gerekmektedir. Tabi bu yöntemi yaparken yetişkinlere yapıldığı gibi yapılmamalıdır. 

Öncelikle boğazına yabancı cisim kaçan bebeği yüz üstü ilk yardım yapacak kişi inin koluna yatırıldıktan sonra bebeğin çenesi parmaklar yardımı ile kavranır. Daha sonra bebeğin sırt kısmına, kürek kemiklerinin arasına avucunun içi ile bileğin birleşen kısmıyla beş kez aşağıdan yukarıya doğru vurulur. Bu yöntem yapıldıktan sonra yabancı cismin çıktığına bakılarak kontrol edilir. 

Kontrol edildikten sonra yabancı cisim çıkmamışsa bebek, sırt üstü yatırılıp yüzü yukarıya bakacak durumda dize yatırılır. Göğüs kemiğinin alt kısmına iki parmakla karnına baskı yapılır. Karına yapılan baskı beş defa tekrarlanır. Nefes borusunu tıkayan yabancı cisim çıkana kadar bu iki yöntem yapılır. Sağlık personeli gelene kadar bu yöntemler uygulanır. 

Kişinin Kendi Kendine Heimlich Manevrası Yapması Nasıl Olur? 

Eğer soluk borusuna yabancı cisim kaçan ve boğulma tehlikesi yaşayan kişinin yanında kimse yoksa tek başına olabilir. Kendine Heimlich Manevrası uygulayabilmektedir. Öncelikle eller yumruk yapılarak kaburgalarını ve göbek arasına yerleştirdikten sonra sert bir köşeye örneğin, sandalye veya mutfak tezgahının kenarına yumruğunu dayayarak yumruğunu içe ve geriye doğru itip bastırarak Heimlich Manevrasını tek başına olan kişi kendisine yapabilir. Heimlich Manevrası hayati önem taşıyan bir uygulamadır. Hemlik Manevrası tekniği ile pek çok insan hayata tutunmaktadır.

Facebook Hesabımız: https://www.facebook.com/udybelgeleri/

Tıkla puan ver
[Total: 0 Average: 0]
Whatsapp
Yeni Ümit Eğitim Kurumları
Yeni Ümit Eğitim Kurumları
Merhaba
Size nasıl yardımcı olabiliriz?