Ody Belgesini Kimler Alır ve Ody Belgesi Alma Şartları
Ody Belgesi ne demek?: Yazımıza başlamadan önce ody belgesi nedir ve ody belgesini kimler alır bunu anlatacağız. Ody belgesi orta düzey yönetici kelimesinin baş harflerinden oluşmaktadır. Ody belgesi alan kişilere aşağıdaki ünvanlar verilir.
Orta Düzey Yönetici Belgesi Alanların Aldığı Ünvanlar
Ody belgesine sahip olan kişiler çalıştığı taşımacılık firmasında ihtiyaca göre aşağıdaki ünvanlardan birine sahip olurlar.
- Müdür,
- İdareci,
- Şef,
- Uzman,
- Operasyon yöneticisi,
- Operatör.
4925 Sayılı Karayolu Taşıma Taşıma Yönetmeliğine göre ticari olarak sadece karayolunda eşya, kargo ve yolcu taşımacılığı yapan işletmelerin bu işi yapabilmeleri için mevzuatta belirtilen bazı şartları yerine getirmeleri gerekir. Bu şartlardan biriside bir yönetici belgesine sahip olan bir kişiyi çalıştırmasıdır. Yetki belgesi türüne göre taşıma faaliyeti çerçevesinde iş yapan işletmeler ody belgesi ve üdy belgesi olan personel çalıştırırlar.
Ody belgesini kimler alabilir?
Orta düzey yönetici belgesi yani ody belgesini ortaokul mezunu olan, 18 yaşını dolduran, sabıka kaydı olmayan herkes bu belgeyi alabilir.
Ody belgesi nasıl alınır yazımızda daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz. https://www.udybelgesi.com/ody_belgesi_nasil_alinir.asp bağlantısını ziyaret et.Orta düzey yönetici belgesi nasıl alınır?
Ody belgesi almak için öncelikle Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş bir kursa başvurmanız gerekir. İstanbul’ da oturanlar için Ody Belgesini MEB tarafından yetki verilen Yeni Ümit Eğitim Kurumlarından tedarik edebilirsiniz.
Ayrıntılı Bilgi için:Telefon: 0 212 641 13 13 ARA
Ody belgesi için kayıt olduğunuz kurstan mevzuata göre belirli bir eğitim almanız gerekiyor. Eğitim süresi alacağınız belge türüne göre farklılık olabilir. Eğitime “devamlılık” esas olup toplam derslerin %80 ine katılmanız gerekiyor. Devamsızlık hakkınız ise 1/5 oranındadır.
Belge türlerine göre eğitim süreleri:
- Ody 1 Belgesi: Toplam 82 Saat
- Ody Belgesi: Toplam 71 Saat
- Ody 3 Belgesi: Toplam 89 Saat
- Ody 4 Belgesi: Toplam 71 Saat
Ody Sınav Süreci: Teorik eğitimi tamamlayan adaylar, milli eğitim müdürlüğünün yapacağı sınava girerler. Bu sınavdan başarılı olmak için 100 puan üzerinden 70 puan almanız gerekir. Sınavda karşınıza çoktan seçmeli olarak yani test usulü 40 soru gelecektir. Her bir sorunun değeri 2,5 puandır. Soruların tamamına doğru yanıt vermeniz durumunda 100 puan alırsınız. Geçme notu olan 70 puana erişmek için sizin tam 28 tane soruya doğru işaretleme yapmanız gerekir. Özetle bir sorunun değerinin 2,5 puan olduğunu düşünürsek 2,5X28: 70 puan alarak orta düzey yönetici olabilirsiniz.
Not: mesleki yeterlilik eğitimlerinden src belgesinde uygulama sınavı yapılmaktadır. Şuan itibari ile yeni düzenleme yapılıncaya kadar ody ve üdy belgeleri için uygulama sınavı yapılmamaktadır.
Sınavsız ody belgesi alma şartları nelerdir?
Sınavsız bir şekilde ody belgesi almak mümkündür. Karayolu taşıma yönetmeliği ody belgesi için bazı şartların uygun olması durumunda eğitimden muaf ve sınavsız ody belgesi ile üdy belgesi alma yolunu açmıştır. Buna göre sınavsız ve eğitimsiz üdy belgesi alma şartı 25/02/2006 yılından önce taşımacılık firmalarında üç yıl boyunca yöneticilik yaptığını belgelendirmesi yeterlidir.
Ody belgesi kiralanabilir mi?
Kursumuzu arayarak Ody belgesi belgesi kiralama ne kadar şeklinde sıkça sorular gelmektedir. Bizde bu soruya yanıt olarak Ody Belgesini Kimler Alabilir yazımıza ek olarak ody belgesi kiralanabilir bir belge olmadığını söylemekteyiz. Çünkü bu belgeyi alan kişiler taşımacılık yapan bir firmada fiili olarak bu işi yapmaları ve bu işten bir gelir etmeleri gerekir. Kiralama metodu ise illegal bir yoldur. Yani hiç bir emek sarf etmeden sadece belgeyi kiralayıp bu işten gelir elde etmek hem etik değil, hem de yasal değildir.