Dağıtım Politikaları Nelerdir?
Bu kapsamda 3 dağıtım politikası bulunmaktadır: Yaygın ya da yoğun dağıtım, seçimli dağıtım ve özel dağıtım. Yaygın dağıtımın esası, malın bulunabilecek her yerde satışa sunulması olup, özellikle tüketim mallarında, en çok da kolayda mallarda fazla kullanılmaktadır. Seçici dağıtım, belirli bir bölgede sınırlı sayıda toptancı veya perakendeci kullanma politikasıdır. Özel dağıtım ise, belirli bir pazarda sadece tek toptancı veya perakendeci aracılığıyla mamulün dağıtılması politikasıdır (Mucuk, 2005). Bazı durumlarda dağıtım kanallarının daha etkin ve verimli olması amacıyla, üreticiler ve aracılar entegre dağıtım kanalları oluştururlar.
Geleneksel dağıtım kanalları, birbirlerinden bağımsız hareket eden ve kanal üyelerinin her birinin bireysel hedefleri için çalıştığı sistemlerdir. Entegre sistemler ise kanal üyelerinin ortak amaçlar doğrultusunda çalıştığı, belirli yasal düzenlemeler çerçevesinde sürekli kontrol altında olan sistemlerdir. Bu sistemlerden yatay entegrasyon, bir dağıtım kanalında aynı düzeydeki birden çok aracıyı bir yönetim yapısı altında toplarken; dikey entegrasyon, üreticiden son aracıya kadar, farklı türdeki aracıları bir araya getiren sistemlerdir.
Yoğun Dağıtım
Yoğun Dağıtım Nedir? Olabildiğince fazla miktarlarda perakendecilere bütün bölgelere dağıtım yaparak üretilen ürün/mal ulaşımını sağlamaktır. Nihai tüketicilerin istedikleri ürünleri satın almaları için tüm bölgelerde pazarlama işletmelerinde ürünlerin satışa sunulmasıdır.
Seçici (seçimlik) Dağıtım
Seçici Dağıtım Nedir? Üreticinin bazı kanallardan belirli bir bölgede sınırlı sayıda toptancı veya perakendeci kullanma politikasıdır.
Özel Dağıtım
Üretici firmanın ürünü farklı kılmak, ürün kalitesi ve hizmet kalitesi imajı yaratmak ya da mevcut imajını korumak ve güçlendirmek amacıyla başvurduğu bir dağıtım stratejisidir.
- Bizi Twitter dan da takip edebilirsiniz.
- Üdy Belgesi