Yolcu Taşımacılığında Sınıflar Nedir?
Yolcu taşıyan ticari taşıtlar, koltuk sayısına ve seyir mesafesine bağlı olarak “I”, “K”, “L”, “M” olmak üzere 4 sınıfta incelenir. 8 ila 14 koltuk kapasiteli minibüslerde başlayan yolcu araçları, 2 yada daha çok dingilli, şehirler yada ülkeler arası seyahat imkanı veren uzun yol yolcu otobüslerine kadar uzanır.
I SINIFI: Oturma kapasitesi 8/14 arasında değişen minibüslerden oluşur. Genellikle şehir içi taşımacılıkta öğrenci ya da çalışan servisi olarak kullanılır. “B” sınıfı sürücü belgesi ile kullanılabilirler.
K SINIFI: Oturma kapasitesi 14/ 26 arasında olan midibüslerle, servis otobüslerini kapsar. Genel olarak şehir içi toplu taşımacılıkta ya da kısa şehirlerarası okul fabrika servisi olarak kullanılırlar. Bu modeller, konfor özellikleri arttırıldığı zaman turizm sektörü tarafından da kullanılırlar.
L SINIFI: Oturma kapasitesi 25’in üstünde olan şehir içi toplu taşıma araçlarından oluşur. Büyük şehirlerde kamu ve özel sektör tarafından işletilen hatlarda sefer yaparak toplu taşımacılığın yükünün büyük bölümünü çeken araçlardır. Bu araçlar ayakta seyahat için ayrılan geniş koridor, kolay iniş-biniş sağlayan kapı ve basamaklar, teknik olarak mümkün olan en alçak yükseklik, yoğun hatlarda körük sistemi ile römork uygulaması özellikleri ile öne çıkarlar. Bu özellikler ve boyut farklılıkları bu sınıfın da kendi içinde basamaklanmasına neden olur. Kent içi otobüsleri, yolcu otobüslerinden ayıran en temel özellik, oturan yolcular yanında ayakta yolcu taşınmasına izin verilmesidir. Bu sınıf içinde yer alan turist gruplarını taşımada kullanılan otobüsler ise, bir üst sınıfla bu sınıf arasında geçiş ve kesişme noktasını oluşturur.
M SINIFI: Bu sınıf şehirlerarası ya da ülkeler arası uzun yol otobüslerinden oluşur. Bu taşıtlar, yolcu taşıyan ticari taşıtların en üst kesimini oluştururlar. 2 ya da 3 dingile sahip ve dingil sayısına baplı olarak değişen uzunluklarda, yüksek konforlu, en üst teknolojik gelişmelerin kullanıldığı otobüslerdir.
- Bizi facebook ta takip edebilirsiniz.