Tüzük Nedir? Tüzük Çıkarma Yetkisi Kimdedir?

4.432
Tüzük Nedir? Tüzük Çıkarma Yetkisi Kimdedir?

Tüzük Nedir?

Tüzük Nedir?

Bir kanunun nasıl uygulanacağını gösteren ve kanunun emrettiği işleri belirten yasal metinlere tüzük denir. Kanuna aykırı olmamak kaydı ile tüzük çıkarma yetkisi Bakanlar Kuruluna aittir. 1982 Anayasamızın 115.maddesine göre tüzük yapmak için yetkilendirilen tek organ olan Bakanlar Kurulu, tüzüğü hazırladıktan sonra incelemesi için Danıştay’a gönderir.

Günümüzde tüzük nedir bilmeyen yoktur. Tüzükler, idarenin diğer düzenleyici işlerinden hem usul hem de şekil olarak farklıdır. Çünkü düzenleyici işlemler Danıştay incelemesine gönderilmez. Ancak Danıştay’ın incelemesinden geçmeyen tüzük yok hükmündedir. Tüzükler ile ilgili gerekli bilgiler Anayasada açıkça belirtilmiştir. Bu nedenle tüzük nasıl hazırlanır ve tüzük çıkarma yetkisini merak edenler Anayasamızın 115.maddesini inceleyebilir. Sebep unsurunu bir kanunun teşkil ettiği tüzükler kanuna dayandırılmadan çıkarılamaz.

Moda eğitimi üzerine Modelistlik Kursu ve Stilistlik kursu eğitimi almak ister misiniz?

 Tüzük Nasıl Çıkarılır?

Kanunla düzenlemeyen herhangi bir alanda tüzük çıkarılamaz. Bazı kanunlar nasıl uygulanacağının gösterilmesi için tüzük çıkarılmasını açık bir şekilde öngörmektedir. Buna karşın tüzük çıkarma yetkisi olan Bakanlar Kurulunun bir kanun hakkında tüzük çıkarması için kanunda ayrı bir şekilde öngörü olması şart değildir. Yani kanunda tüzük çıkarılması için herhangi bir öngörü olmasa da, Bakanlar Kurulu bu kanunun nasıl uygulanması gerektiğini göstermek amacı ile tüzük çıkarabilir.

Çıkarılacak olan tüzüklerin konusu ya kanunun uygulanmasını göstermek ya da kanunun emrettiği işleri belirtmek olmalıdır. Bakanlar Kurulu tarafından hazırlanmış olan tüzüğün Danıştay’ın incelemesinden geçmesi şarttır. Bu sayede tüzüğün asil şekil şartı oluşmuş olmaktadır. Danıştay’ın incelemesinden geçirilmeyen tüzük sakat olarak değerlendirilmektedir. Buna göre bu tüzükle ilgili dava açılması halinde tüzüğün iptal edilmesi gerekmektedir.

Danıştay tarafından incelenen tüzükler ile ilgili verilen karar, Bakanlar Kurulunu bağlayıcı nitelikte değildir. Yani tüzük Danıştay’ın incelemesinden geçmek zorunda olsa da, Danıştay’ ın tüzükle ilgili vereceği karara Bakanlar Kurulu uymak zorunda değildir. Hazırlanmış olan tüzük tasarısı Cumhurbaşkanı tarafından imzalanarak kanun gibi yayınlanmaktadır.

Tıkla puan ver
[Total: 1 Average: 5]
Whatsapp
Yeni Ümit Eğitim Kurumları
Yeni Ümit Eğitim Kurumları
Merhaba
Size nasıl yardımcı olabiliriz?