Çıkarılan kanun ve tüzüklerin kolay uygulanmasını sağlamak için, hükümlerin somutlaştırılması gerekir. Bu aşamada yönetmelikler devreye girer. Yönetmelik nedir? Kanunla ilgili uygulanabilecek yöntemler hakkında bilgilendirme yapan yönetmelik; Cumhurbaşkanı, ilgili bakanlıklar, kamu tüzel kişileri ve bakanlar kurulu tarafından çıkarılabilir. Bakanlar kurulu tarafından çıkarılan yönetmeliklerde Cumhurbaşkanı‘nın imzası istenir.
Anayasa Madde 124 – Cumhurbaşkanı, bakanlıklar ve kamu tüzel kişileri, kendi görev alanlarını ilgilendiren kanunların ve Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin uygulanmasını sağlamak üzere ve bunlara aykırı olmamak şartıyla, yönetmelikler
çıkarabilirler. (2) Hangi yönetmeliklerin Resmi Gazetede yayımlanacağı kanunda belirtilir.
Yönetmelikler Ne Zaman Uygulamaya Alınır?
Özellikle mahalli idarelerde yetki ve görev alanlarının sınırlarını belirleyen yönetmelikler, Resmi Gazete’de yayınlandığı gün uygulamaya koyulur. Mali konuları kapsayan yönetmeliklerde ise Sayıştay’dan onay ve görüş istenir.
- Kanunların ve ilgili tüzüğün uygulanmaya alınması için çıkarılan yönetmeliğe; Uygulama Yönetmeliği,
- Kurumların işleyişini düzenleyen yönetmeliğe; Adi yönetmelikler denir.
https://www.udybelgesi.com/udy_belgesi_nasil_alinir.asp
Kanun ve Tüzüklerin Uygulanabilmesi İçin Yönetmelik Çıkarılır
İlgili birimler kendi sorumluluklarına giren konular hakkında yönetmelik çıkararak, faaliyetlerin anayasaya uygun olarak devamlılığını sağlarlar. Kanunun daha önceden hiçbir alanını düzenlemediği konularda ise yönetmelik çıkarılamaz.
Yönetmeliklerin denetimi idari yargıda gerçekleştirilir. Anayasa’nın 124.maddesi, yönetmelik çıkarılmasıyla ilgili hükümleri düzenlemiştir. Kanun ve tüzüklerin işler hale gelebilmesi için yönetmeliklere ihtiyaç duyulur. Yine, hangi yönetmeliğin Resmi Gazete’de duyurulup duyurulmayacağı için de Anayasa’ya bakılır.
Kimler Yönetmelik Çıkarabilir?
Bu soruya cevap verirken yönetmelik nedir ve hangi kurumlar yönetmelik çıkarmaya yetkilidir konusuna da açıklık getirmek gerekir. Yönetmelik çıkarma yetkisi olan idareler sırasıyla; Başbakanlık ve Bakanlıklar ve Kamu tüzel kişilerdir. İl Özel İdaresi, Belediye ve Köy gibi yerel yönetimler tüzel kişiliklere sahip olduğu için yönetmelik çıkarabilirler.
- Bizi Twitter dan da takip edebilirsiniz.
- Üdy Belgesi