Fazla Çalışma Nedir?
Çalışma yaşamının ihtiyaçları, bazı durumlarda günlük ve haftalık çalışma sürelerinin aşılması sonucunu kaçınılmaz olarak doğurmaktadır, işte bu durum Kanunda belirtilen normal çalışma sürelerinin dışında çalışmaya devam edilmesi, başka bir deyişle daha fazla çalışmaya yol açmaktadır. Belirttiğimiz bu husus İş Kanunu’nda “Fazla Çalışma “olarak nitelenip ayrıntılı biçimde düzenlenmiştir.
Fazla Çalışma, İş Kanununun 41. maddesinde “…kanunda yazılı koşullar çerçevesinde haftalık 45 saati aşan çalışmalardır….”şeklinde tanımlanmıştır,
İş Kanunu fazla çalışmayı üç şekilde düzenlemiştir. Bunlar m.4l’de belirtilen genel sebeplerle fazla çalışma, m.42’de düzenlenen zorunlu sebeple fazla çalışma ve m.43’de düzenlenen olağanüstü sebeple fazla çalışmadır.
- Genel Sebeplerle Yapılan Fazla Çalışma; Genel sebepleriyle yapılan fazla çalışma, ülkenin genel yararı yahut işin niteliği ve üretimin arttırılması gibi nedenlere dayalı olarak ve belirli koşullar altında, yapılan çalışmadır.
- Zorunlu Sebeplerle Yapılan Fazla Çalışma; İş Kanununa göre bir arıza sırasında, gerek bir arızanın mümkün görülmesi halinde yahut makineler veya araç ve gereçler için hemen yapılması gereken acele işlerde, yahut zorlayıcı sebeplerin ortaya çıkmasında, ancak işyerinin normal çalışmasını sağlayacak dereceyi aşmamak koşulu ile fazla çalışma yapılabilir ” Zorunlu sebeplerle yapılan fazla çalışma ücreti ise, genel sebeplerle yapılan fazla çalışmalarda olduğu gibidir.
- Olağanüstü Sebeplerle Yapılan Fazla Çalışma; Olağanüstü sebeplerle yapılan fazla çalışma, ilke olarak hem işçinin ve hem de işverenin istek ve iradesi dışında, Bakanlar Kurulu tarafından yurt savunmasının gereklerini karşılayan iş yerlerinde uygulanan fazla çalışmadır. Seferberlik sırasında fazla çalışma uygulanır. Diğer kanunlarda düzenlenen olağanüstü fazla çalışma söz konusudur. Bunlar; Milli Koruma Kanunu, Olağanüstü Hal Kanunudur.