Ticari Taşıt

Ticari Taşıt

Ticari Taşıt Nedir?

Ticari Taşıt

Ticari taşıtlar insan ve/veya yük taşımaya ve/veya römorkların çekilmesine uygun motorlu araçlardır.

1) Yolcu Taşıyan Taşıtlar: Yapısı nedeniyle yolcu taşıyan araçlardır.

  • a) Minibüs: Sürücüsü dahil en fazla 15 oturan kişiyi taşıyan araçlardır
  • b) Otobüs: Sürücüsü dahil 16 ve daha fazla kişiyi ve bunların yüklerini taşıyan araçtır. Otobüsler tek veya çift katlı olarak imal edilebilir. (Sürücü dahil 26 yolcuya kadar olan araçlara midibüs de denir.)

2) Şehir içi Otobüs (Sınıf 1): Şehir içinde ve banliyösünde, sürücü dahil 16 ve daha fazla oturan ve ayakta kişiyi taşıyan otobüstür.

3) Banliyö Otobüs (Sınıf 2): Özel olarak ayakta durma yeri ol mayan özellikle banliyö ve şehir cinde seter yapan, ancak kısa mesafelerde koridorunda ayakta kişi bulundurabilen, sürücü dahil 16 ve daha fazla oturan kişiyi taşıyan otobüstür.

4) Şehirler Arası Otobüs (Sınıf 3): Sürücü dahil 16 ve daha fazla oturan kişiyi uzun mesafelerde taşıyan otobüstür.

5) Troleybüs: Elektrikli olarak tahrik edilen elektrik akımını dışındaki iletkenden sağlayan otobüstür.

6) Matsallı (Körüklü) Otobüs: Her İki bölümü bir mafsalla bağlanmış ve bölümleri arasında doğrudan geçişi olan otobüstür,

7) Özel Amaçlı Otobüs: Özel amaçlı hizmetler İçin donatılmış ve yukarıdaki tanımlar dışında kalan otobüstür

8) Yük Taşıtları: Yapısı nedeni ile yük taşıyan motorlu araçtır Bu araçlar römork da çekebilir

  • a) Kamyonet: Yapısı nedeni İle azami toplam ağırlığı 3500 kg’ı geçmeyen, yük taşıyan motorlu taşıttır Kamyonetler açık veya kapalı kasalı T tek veya çift sıralı sürücü yeri ile imal edilebilirler.
  • b) Kamyon: Azami toplam ağırlığı 3500 kg. fazla olan ve yük taşıyan motorlu taşıttır Kamyonlar, açık veya kapalı kasalı, tek veya çift sıralı veya yataklı sürücü yeri ile imal edilebilirler.
  • c) Özel Amaçlı Kamyonet ve Kamyon: özel hizmetler için donatılmış ve yukarıdaki tanımlar dışında kalan kamyonet veya kamyondur. 3) Çekici: Çekiciler aşağıdaki şekilde sınıflandırılır.

a) Römork Çekicisi: Özellikle römork çekmek üzere donanımı ve kendi ek yükleme alanı bulunan çekicidir.

b) Yarı Römork Çekicisi: Yarı römorku çekmek için özel bir donanımı bulunan yarı römorkun ağırlığının önemli bir kısmını taşıyan çekicidir.

LTT (Lastik Tekerlekli Traktör); Tarım veya ormancılıkta kullanılan makinelerin çekilmesi, taşınması veya tahrikini sağlayan araçtır.

Her taşıt türü, farklı amaçlar için tasarlanmış ve kullanılmaktadır. Ulaşımın çeşitliliği, insanların günlük yaşamını kolaylaştırırken, ekonomi ve kültürel etkileşim açısından da önemlidir. 

Tıkla puan ver
[Total: 0 Average: 0]
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Yeni Ümit Eğitim Kurumları
Yeni Ümit Eğitim Kurumları
Merhaba
Size nasıl yardımcı olabiliriz?