Aetr Konvansiyonu Nedir?
Karayolu taşımacılığında ücretli olarak çalışan sürücülerin çalışma ve dinlenme sürelerine ilişkin ilkeler Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) 1979 yılında yayınladığı 153 sayılı sözleşme ile belirlenmiştir. Avrupa Birliği Ülkeleri İLO’nun ilkelerini hayata geçirerek ve sözleşmeye taraf ülkelerde uluslararası taşımacılık yaparken; çalışan personelinin çalışma koşullarını belli bir standarda oturtmayı amaçlamıştır. Uluslararası karayolu taşımacılığı yapanlar, personelin çalışmasına ilişkin Avrupa Anlaşması’nı imzalamışlardır. Türkiye 15 Temmuz 2003 tarihli, 4933 sayılı kanun ile bu sözleşmeyi yasalarımıza katmıştır.
AETR Konvansiyonu, Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Yapan Taşıtlarda Çalışan Personelin Çalışmalarına İlişkin Avrupa Anlaşması’dır. Karayoluyla uluslararası yolcu ve yük taşımacılığının geliştirilmesi, iyileştirilmesi, karayolu trafiğinin güvenliğini artırmak, uluslararası karayolu taşımacılığı alanındaki çalışma koşullarını, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ilkeleriyle uyumlu hale getirmek ve düzenlemelere uyulmasını temin etmek üzere bazı önlemleri birlikte almak amacı ile hazırlanmıştır.
Karayolunda taşımacılık yapan sürücülerin çalışma ve dinlenme süreleri, sağlık ve güvenlik konuları ile ilgili düzenlemeler ILO’nun kabul ettiği 153 sayılı sözleşme, AETR Konvansiyonu, Karayolu Taşıma Kanunu ve Karayolu Trafik Kanunu ile yapılmıştır. 153 sayılı sözleşme genel ana hükümleri çizen bir düzenlemedir. AETR Konvansiyonu uluslararası taşımalarda uygulanacak kuralları belirlerken, Karayolu Taşıma ve Trafik Kanunları daha çok yurtiçi taşımalarda uyulacak kuralları belirlemiştir.
Bu konu ile ilgili dayanaklarımız; Uluslararası Çalışma Örgütünün 153 sayılı sözleşmesi, Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Yapan Taşıtlarda Çalışan Personelin Çalışmalarına İlişkin Avrupa Anlaşması (AETR), Karayolu Taşıma Kanunu, Karayolları Trafik Kanunu ve 4857 sayılı İş Kanunu bu konumuza dayanak teşkil eder.
Başkası için taşımacılık yapan, kendi adına yük veya yolcu taşıyan, yurtiçi ya da uluslararası karayolu ile yük veya yolcu taşıma işlerinde profesyonel olarak kullanılan motorlu araçlarda ücretli olarak çalışan, sürücülüğü meslek edinen, karayolu taşımacılığı yapan motorlu araç sahipleri ve onların ücretsiz çalışan aile bireyleri konumuzun temelini teşkil etmektedir.
Aşağıda listelenen faaliyetlerde çalışanlar konumuz dışındadır.
- Traktörler, yerel tarım ve ormancılık faaliyetlerine tahsis edilen diğer araçlar tarafından yapıldığı sürece bu işletmelerin işleri için kullanılmak için ayrılmış, Tarım ve Orman İşletmelerinin taşıma işleri,
- Hasta ve yaralı taşıma, kurtarma, tahliye amaçlı taşıma ve itfaiye hizmetleri ulaşımı,
- Polis hizmetleri ve ulusal savunma amaçlı taşıma ve üçüncü taraflar için taşımacılık yapan işletmelerle rekabete girmemek koşuluyla, diğer temel kamu hizmetlerini yerine getirmek amacıyla yapılan taşıma,
- Kullanılan araç türü, araçların yolcu ve yük kapasitesi, sınırlı güzergâhlar veya izin verilen azamî hız nedeniyle çalışma ve dinlenme sürelerine ilişkin özel düzenleme yapılmasını gerektirmediği öngörülen taşıma işleri.
Taşımacılıkta aetr konvansiyonu , adr sözleşmesi ve tır sözleşmesi gibi sözleşmeler mevcuttur. Adr sözleşmesi kapsamında src 5 belgesi eğitimleri hakkında bilgi alabilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: Üdy Belgesi Nedir?